2013. július 7., vasárnap

Penzance kalózai

Penzance felkapott kis tengerparti üdülőhely volt Angliában 1879-ben, amikor Arthur Sullivan megírta operettjét The Pirates of Penzance (Penzance kalózai) címmel. Ezt az operettet adják elő a Windy nevű vitorláson, hétvégi estéken a Michigan tavon. A Windy-vel már tettünk egy utat a Michigan-en, de most szombat este visszamentünk hogy "autentikus" környezetben élvezhessük a kalóz operettet. A Windy tulajdonosai és Chicago Színházi Társulata összefogtak és először tavaly játszották az operettet a hajó fedélzetén. Óriási siker volt, tehát ebben az évben is négy hétvégén keresztül esténként vízre viszik az előadást.

A vitorlás este fél nyolckor futott ki. Amikor mi utasok a fedélzetre sorjáztunk, a  szereplők már az énekpróbájukat tartották a fedélzeten. Az út kb. két órás volt, ebből 90 perc volt az előadás. Az utasok közt csak szűk hely maradt, a szereplők ott cikáztak fel-alá, a hátsó fedélzet lépcsőjéről tűntek elő vagy arra "futottak ki a színpadról", a kalóz kapitány a korláton sétált végig vagy kötélen az árbocról ereszkedett alá, szóval az egész hajó a történet színpadává vált. A lelkes társulat tényleg minden nézőt magával ragadott.


Türkiz mellényben a főhős, akit édesanyja véletlenül kalóz inasnak adott 21 éves koráig. Angolul a szójátek jól hangzik, a pilóta és a kalóz szavak kiejtése hasonló.


A kalóz kapitány nyers és bárdolatlan,de igazságos és jószivű. A gyengéket és árvákat sosem bántja. Mellékszereplő volt, de néha úgy tűnt, mindenhol ott volt egyszerre.

A bonyodalom angolokra és nőkre épült. A kalózok találkoztak egy angol hajóval, amin egy tábornok a kapitány (aki egyébként báró is) és négy lányával utazik. A kalózok nem rabolták ki őket, mert a tábornok árvának vallota magát.



Az egyik leányzó és a főhős pillanatokon belül egymásra találtak. A kalóz inas amúgy is elhagyni készült a kalózokat, mert betöltötte a 21 évét. A kalóz kapitány nem ellenezte, ha a másik három lányt is férjhez adja a tábornok a legénysége tagjainak. Tábornok-papa nagyon barátságos, de csak az első frigyet támogatja. 


Egy éjjel a tábornok beismerte majdnem-vejének, hogy valójában nem árva - csak hallotta hogy a kalóz kapitány árvákat nem bánt; és a nemesi rangját is kriptástól, ősöstől, vette.


A kalóz kapitány ragaszkodott a négy esküvőhöz. Furfangosan megállította a fiatalokat azzal, hogy az inas még nem töltötte le a kalózoknál a "szolgálati idejét", mert szökőévben, február 29-én született és így 21 év helyett csak 5 és 1/4 évet teljesített. A kötelességtudó fiatalember tehát kalóz maradt és ezért el kellett árulnia kapitányának, hogy a tábornok nem is árva. Reménykedett, hátha a kalóz kapitány megoldja hogy a lányok maradhassanak. 


A lányok is maradtak volna. Közben "csendőrök" vonulnak fel, hogy a kalóz kapitányt elfogják. Bevonták a darabba a nézőket is. A kalózok ellen felvonuló csendőrök pár sisakot a kiválasztott nézők fejébe nyomtak, aztán együtt masíroztak a "tömegjelenetben".


Következett egy csihipuhis végkifejlet a puhány csendőrökkel, az esernyővel derekasan harcoló angol lányokkal és a mindig dicsőséges kalózokkal.



A vége abszolút happy end, senki sem hal meg és mind a négy lány kalóz feleség lett.
Nagy siker volt, nagy tapsot kapott a társulat.

Az előadás közepénél 10 perces szünet volt, pont a legjobbkor. A naplemente éppen befestette az eget Chicago felett, így mindenki a korláthoz tódult fényképezni.






Az előadás végére a hajó visszaért a kikötő bejáratához. A kiszállásunkkor a Windy már a következő kifutáshoz készülődött, ez alkalommal operett előadás nélkül, hogy a parton gyülekező utasokat majd a tóról nézhessék végig a szokásos, rendszeres esti tűzíjátékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése