2013. augusztus 11., vasárnap

Vitorlás hajók

Ezen a hétvégén volt Chicago-ban, a Michigan tó partján a nagy vitorlás hajók fesztiválja.A Windy-ről már írtam, kétszer is voltunk vele kint a tavon. Rajta kívül még 13 nagy vitorlás csábította a nézőket a tó partjára. Sikeresen. mert a tömeg óriási volt.

Szombaton délelőtt 11 óra tájt álltunk be a Navy Pier mólójához közeli parkoló garázsba, ami a szokásosnál jobban tele volt. Ez volt az első figyelmeztető jel. A második az volt hogy ahogy kiléptünk az utcára, belekerültünk a móló felé tartó tömeg forgatagába.

A fesztivál relative kisebb, egy-és kétárbocos résztvevői napi kettő - négy kétórás túrát tettek ki a tóra, zsúfolásig tömve emberekkel. Ezekre a túrákra előre kellett jegyet váltani amelyek gyakorlatilag teljesen elkeltek a hétvégére. Mi lemaradtunk - későn próbáltam meg jegyet foglalni. Majd jövőre. Gyorsan felszálltunk egy motoros hajóra, hogy a tavon láthassuk a vitorlásokat.

Az alábbi képen épp a "Friends Good Will" fut ki a kikötőből.

Chicago a háttérben, a parthoz közeli szökőkúttal.


A Red Witch (Vörös Boszorkány) - csak az árbocon nem lógnak emberek.

Régi helyi barátunk, a Windy, teljes kapacitással futotta a tavon a túráit.

Az igazán nagy hajók nem futottak ki a tóra, a mólóhoz kötve fogadták a fedélzetükön a hódolókat. A többször körbetekeredő sorokat végigállva 40-50 percbe tellett egy hajó fedélzetére jutni. Az egyik legnépszerűbb - amelyre mi is felmentünk - a norvég építésű Sorlandet volt, a legnagyobb hajó a résztvevők közt. Jelenleg Kanada "használja" a hajót.



Egy kis ebéddel erőt gyűjtöttünk, majd a tűző napon sorbanállva felküzdöttük magunkat a fedélzetre. A sor a hajóról visszanézve:

A többi nagy hajó is hasonlóan népszerű volt.

A Sorlandet különböző kontinenseken 23 kikötőben fordult meg az elmúlt két évben. Oktató hajó, el lehet tölteni rajta egy vagy több teljes iskola évet miközben megtanulod a vitorlázást is. Az oktatást a Kanadai Oktatási Minisztérium akkreditálta, az egyik kanadai egyetemmel együttműködésben történik. Persze nem olcsó mulatság.

Lenyűgöző volt látni a hajón a kötélzet, csigák és vitorlázat bonyolult harmóniáját.


A kb. két méter magas kormánykerék és a kormánymű háza; valamint a hajóharang.

Végül pillantás a konyhába:

A következő hajó, a Peacemaker is lenyűgöző volt. Csónakját az orrsudár alatt függesztették fel, elég mókás látványt nyújtott.

A sétában kifáradva kiültünk a kikötő szájánál lévő bár teraszára, amely mellett minden hajó elhalad, és csak élveztük a látványt.

Közben a móló végénél kisebb vitorlások versenye zajlott.

Nagyon kellemes nap volt, zárásul még elmentünk a Sanghaji Cirkusz egy órás előadására, amely a Navy Pier-en, az alábbi képen látható hatalmas fehér cirkuszsátor alatt zajlott.

Itt persze nem lehetett fényképezni, de az akrobaták fantasztikusan ügyesek voltak, a közönség pedig szerintem igazán hálás; ovációval ünnepeltek minden bemutatott hajmeresztő mutatványt. Sokkal jobban beleélte magát a közönség a műsorba, mint ahogy Magyarországon. A cirkuszsátor mellett azért még találtunk jó fotótémát: egy szerintem igen aranyos Pepsi Colás kisteherautót. Most ezzel zárom a nap történetét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése