2013. augusztus 19., hétfő

Légi parádé, Chicago, augusztus 18-19

A hétvégén volt az évente megrendezésre kerülő vízi- és légiparádé Chicago-ban a tó partján. Ez leginkább légiparádé, mivel a vízen igazából semmi nem történik. A tavalyiról akkor írtam. Az ideiből hiányoztak a Blue Angels és még néhány katonai repülő csoport, mivel a kormány költségvetési problémái miatt lemondták a szereplést.

Helyettük néhány új "fellépő" jelent meg az égen. Voltak egyéni akrobatikus műrepülők, csoportok akik az alakzatban repülés magasiskoláját és különféle csoportos figurákat mutattak be, és volt néhány katonai vadászgép, amely bemutatta a képességeit. végül alacsonyan és lassan végigrepülve a strand mentén fotóalkalmat nyújtott mindenkinek.

Szombaton és vasárnap is ugyanaz a program került bemutatásra. Összesen 2 millió ember ment ki a 2 nap alatt megnézni Amerika legnagyobb ingyenes repülő show-ját. A műsor reggel 10-kor kezdődött, de ha a tótól számított első két nyugágy sorban akartál helyet találni, minimum egy órával korábban kellett a parton lenni.

A bemutatót hangosbemondón kommentálták, közben a parton csilingelve húzták a kocsijukat a fagylaltárusok, kiabáltak a vízbe berohanó gyerekek, a magasból pedig a meredek fordulókba csavarodó gépek erősödő-halkuló zúgása vagy a sugárhajtású vadászgépek mennydörgése terítette be a partot.

A legtöbb gép vastag fehér csíkot húzva tette látványosabbá a bemutatót.

Az intenzívebb bemutatók után várni kellett néhány percet, amíg ez a vastag fehér füst eloszlik a levegőből,hogy egyáltalán látni lehessen a repülőgépeket.

Ezek a csoportok tavaly is szerepelt, akkor is igen látványos, mozgalmas bemutatójuk volt.

 

Az idei egyik sztár a haditengerészet helyből felszálló Harrier vadászgépe volt, amely sugárhajtóművén lebegve megállt a víz felett a stranddal szemben, és a pilóta "meghajolt" a gépével a közönségnek.



A parti őrség a vízből mentés technikáját mutatta be egy bábun.
 
Ez a kis kétfedelű gép fantasztikus csavarokat mutatott be és egészen közel merészkedett a vízfelszínhez is.


Idén újdonság volt a Geico biztosító által szponzorált repülő csapat is. A nevük, SkyTyper ("Égre író") arra utalt hogy ez a csoport kis füstpamacsokból formált tökéletes betűkkel ír az égre üzeneteket. Leginkább persze a Geico biztosító és az esemény többi szponzorának a reklámait.

A Lima Lima repülőcsoport is egyike az visszatérő előadóknak ezen a műsoron.

Chuck Aaron azon pár pilóta közé tartozik a világon akik helikopterrel mutatnak be műrepülős figurákat, átfordítva a gépet, fejjel lefelé és csavarokban repülve.


 Egy vadászgép a vietnami háború időszakából, az A-4 Skyhawk


A bemutató elején és végén ejtőernyősök húztak színes füstcsíkokat az égre és a parton a közönség között szabaddá tett kis területen landoltak.

Az 5 órás műsort szerencsére az időjárás is támogatta, a tiszta napsütést csak a tó felett húzódó páraréteg és a repülők által húzott, lassan szétoszló fehér csíkok tompították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése