2011. október 25., kedd

Édes

Michael Moore az amerikai társadalom elhízásáért a high fructose corn syrup-ot (HFCS) hibáztatja. Ez igen olcsó, kukoricából kinyert édesítőszer. A farmerek támogatást kapnak az amerikai kormánytól a termesztésért, az élelmiszeripar meg a világ legolcsóbb édesítőjét kapja, amit szinte minden ételbe belekevernek,hogy az édessége több vevőt csábítson. Az meg csendben hizlal, ha megeszed. Moore állítását érdekes módon az amerikai kukoricatermesztők szövetsége cáfolja.

Az utóbbi időben egyre több élelmiszerre írják rá, hogy HFCS mentes, így döbbennek rá az emberek - már aki észreveszi - hogy mi mindenben van / volt benne. Az üdítőitaloktól kezdve a konzerveken át a hot dogig nagyon sok ételben megtalálható, akár olcsó cukorhelyettesítőként, akár mint extra édesítőszer. A minap egy kis C vitamin forrásként vettem egy doboz káposztasalátát, de már az első falatnál éreztem, hogy a várt savanyú íz helyett enyhén édes. Megnéztem a doboz oldalát. A gyártó biztosra ment, a káposztasalátában cukor és HFCS is volt.

Az eredetileg egészséges ételnek indult müzlik nagy része, mióta a gyerekek standard reggelijévé váltak, egyre-másra kapják az álcázott vagy kevésbé álcázott cukor vagy édesítőszer adalékokat. Úgyhogy a "HFCS mentes" hirdetés a müzlisdobozok oldalán is elkezdett feltűnni. Átlagosan egy fajtán tizenötből.

Különben is, sosem lehet biztos az ember, egészséges ételt választ-e. 15 éve elkezdtek egyes húsokat zsírmentesként hirdetni. Ezt viszot úgy érték el, hogy a feldolgozás során a zsírsejteket sórészecskékkel "szorították ki" a húsból. Amikor cikkek jelentek meg arról, hogy ez is egészségtelen, elkezdték a só és zsírmentes húsokat hirdetni. Amit úgy "gyártottak" hogy a só helyett vizet használtak zsírtalanításra. Ez még most is működik - amikor megveszed a húst, nem feltétlenül látod a műanyag zacskón át, hogy csöpögősen vizes. Az utóbbi időben, talán mondanom sem kell, elkezdték hirdetni az extra víz nélkül készített, mégis zsírmentes húsokat. Hogy ezt hogyan érték el, nem tudom, de egy-két év múlva biztosan megjelenik az újságokban és akkor el fogom olvasni, hogy ebben mi az egészségtelen.

Amivel biztosra lehet menni, azok az organikus zöldségek. Nem a készételek, mert azokat már feldolgozták, hanem a nyers zöldség, ami "organikus" címkét kap a bio termesztésért. Szép lassan növekszik a terület, amit ezek elfoglalnak az áruházakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése